To jak se staráme o naše střevo hraje zcela zásadní roli v našem zdraví. Ve střevě najdeme nejrůznější viry, bakterie (zhruba 1 600 bakteriálních druhů) i plíseň.
Zdravý mikrobiom snižuje riziko vzniku chronických a imunitních chorob a má pozitivní vliv i na naši kůži.
Věděli jste? Ve střevech vzniká až 90% serotoninu
Klíč ke zdravým střevům je vhodná strava
konzumujte potraviny bohaté na probiotické kultury (kvašené zelí, kefíry, salát kimchi, probiotické octy)
chia semínka (skvělý zdroj vlákniny, podporují růst zdravých bakterií ve střevech)
kombucha (fermentovaný čaj ve kterém najdeme probiotické bakterie pomáhající ke zdravému trávení)
miso (japonská polévka, která obsahuje probiotika a zvyšuje počet dobrých bakterií ve střevě)
řepa (výrazný zdroj vlákniny, podporuje všechny procesy ve střevech)
zázvor (zlepšuje trávení, zabraňuje nevolnosti a snižuje riziko pálení žáhy)
losos (zdroj omega- 3 mastných kyselin, které pomáhají snižovat záněty v těle)
vývar z kostí (želatina z kostí obsahuje glutamin, který je dobrý pro ochranu stěn střev, pomáhá také proti zánětlivým onemocněním
máta peprná (obsahuje mentol, který zmírňuje nadýmání a problémy s průchodností střev)
Dobré jsou také jablka a fenykl.
Pokud se o své střevo nebudete vhodně starat, může vás potrápit řada nemocí, kožních vyrážek nebo obezita. Nemusíte ihned od základů změnit celý svůj jídelníček, bohatě postačí když si ke svému oblíbenému jídlu přidáte na talíř 2 lžíce kimchi salátu. A na svačinku kefír.
Pozor: antibiotika jsou hlavní nepřátelé střev. Ničí sliznici a střevní flóru. Musíte-li je užívat, společně s nimi konzumujte i probiotika a po dobrání si naordinujte extra kúru zdravých potravin
Omezte alkohol
Omezte konzumaci alkoholických nápojů (jsou škodlivé pro sliznici). Při popíjení alkoholu jsou totiž toxiny vyplavovány do krve, místo aby šly z těla ven. Následkem toho je velké zatížení jater.